Takamäki-dekkarit

PELONTEKIJÄT, Crime Time, 2021

Kerrostaloasunnon oven läpi ammutaan kaksi laukausta. Ampuja onnistuu pakenemaan, eikä asukaskaan halua puhua poliisille. Juttu päätyy rikoskomisario Kari Takamäen ryhmälle ja on jo hautautua vakavampien tapausten alle. Tilanne kuitenkin muuttuu äkisti.

Realististen poliisiromaanien mestarin Jarkko Sipilän 21. dekkarissa liikutaan suomalaisen rikoksen kivikovassa ytimessä. Arkisesta teosta uhkaa kasvaa yhteiskunnan rakenteita ravisuttava koston kierre. Uhka ja pelko ovat alamaailman jing ja jang. Niihin liittyvä vaikenemisen kulttuuri vetää sivullisetkin raakojen tekojen osapuoliksi.

Pelontekijöissä komisario Takamäen väkivaltatutkijat joutuvat jälleen kerran silmätysten rikollisuuden alati kovenevia ilmiöiden kanssa.

SYY TAPPAA, Crime Time, 2020

Nuori tyttö löytyy itähelsinkiläisestä puistosta julmasti surmattuna. Tapaus järkyttää jopa kaiken kokenutta rikoskomisario Kari Takamäkeä ja hänen murharyhmäänsä, johon ataripoliisi Suhonen on päättänyt palata. Kuka on tappaja ja mikä on syy?

Kirja ilmestyi toukokuussa 2020. Se on kahdeskymmenes Takamäki-dekkari.

UHRIPELI, Crime Time 2019

Tarina alkaa Kuopion Niuvanniemen mielisairaalasta. Vaarallinen kriminaalipotilas karkaa. Hänet on tuomittu ex-vaimonsa murhayrityksestä, mutta todettu syyntakeettomaksi.

Karkurin jäljitys jää kuitenkin taka-alalle, kun komisario Takamäen ryhmä saa raa’an murhan selvitettäväkseen.

Toukokuussa 2019 ilmestynyt dekkari on julkaistu myös e-kirjana ja sähkökirjana kuten muutkin Takamäki-kirjat.

Uhripeli on 19. Takamäki-dekkari.

HÄIKÄILEMÄTÖN , Crime Time, 2018

Tuntemattoman ja tunnistamattoman miehen niskaan on tatuoitu kyrillisin kirjaimin venäjänkielinen sana ”Häikälemätön”.

Se on ainoa vihje väkivaltaisesti surmatun henkilöllisyydestä, joten komisario Takamäen murharyhmä on jälleen hankalan jutun edessä. Murhaa on lähes mahdotonta selvittää, jos ei edes tiedä kuka on tapettu.

Häikäilemätön on MTV:n rikostoimituksen päällikkönä työskentelevän Jarkko Sipilän suositun ja realistisuudestaan paljon kiitosta saaneen Takamäki-sarjan 18. rikosromaani.

Kirja ilmestyi toukokuussa 2018.

SYVÄLLE HAUDATTU, Crime Time, 2017

Syvälle haudattu on seitsemästoista Takamäki-dekkari, joka jatkaa Sipilän karun realististen poliisiromaanien sarjaa. Kirja julkaistiin toukokuussa 2017.

Komisario Takamäen johtama Helsingin rikospoliisin murharyhmä on turhaan yrittänyt selvittää Joni Mannerhovin katoamista. Kaikki johtolangat ovat päättyneet umpikujaan.

Tutkinta saa uutta vauhtia, kun Alepan ryöstänyt pikkurikollinen kertoo vihjeen omaa tuomiota alentaakseen. Poliisi päättää soluttaa Suhosen rikollisryhmään, ja tapaus paljastuu paljon pahemmaksi kun poliisit osaavat odottaakaan.

valheen-kasvot

VALHEEN KASVOT, Crime Time, 2016

Jarkko Sipilän luottopoliisit Suhonen ja Takamäki vedetään entistä syvemmälle poliisiorganisaatioiden väliseen sotaan Valheen kasvot -dekkarissa.

Kaksi miestä löydetään ammuttuina autosta Helsingin Vanhankaupunginlahden rannalta. Kun selviää, että toinen kuolleista on entinen krp:n peitepoliisi,

Helsingin murharyhmän komisario Takamäki joutuu ennennäkemättömän paineen alle. Poliisiorganisaatioiden kismat nousevat pintaan, eikä totuuden selvittämiseksi auta kuin päästää ataripoliisi Suhonen hengenvaaralliseen tehtävään.

mies-kuumasta-crime-time

MIES KUUMASTA, Crime Time, 2015

Komisario Kari Takamäen johtama Helsingin murharyhmä joutuu keskelle kiihkeää terrorismitutkintaa.

Baskimaan vapautusjärjestön ETA:n pommimies on paennut pohjolaan – turvaan vai suunnittelmaan uusia väkivallantekoja?

Voiko mies päästä menneisyydestään eroon vai vainoaako se ikuisesti?

Espanjan baskimaasta alkava tarina on 15. Takamäki-dekkari.

jarkko-sipilä-luupuisto

LUUPUISTO, Crime Time, 2014
Valkoinen kärpässieni? Citysienestäjä on jo jatkaa matkaansa Helsingin keskuspuistossa, mutta päättää kuitenkin napata oudon sienen matkaansa. Kun sieni ei kotikeittiössäkään näytä muuttuvan, löytäjä vie sen poliisille. Tutkimuksissa outo kivettymä paljastuu ihmisen käsivarren osaksi, mutta sen dna ei täsmää kehenkään kadonneeseen. Oikeuslääkärin tulkinta on silti varma: luu ei ole irronnut luonnollisesti vaan se on hakattu kylmäverisesti irti vartalosta.

Keskuspuiston käsivarren mysteeri lyö komisario Takamäen ryhmän ällikällä ja vetää Helsingin poliisin murhayksikön syvälle ammattirikollisten koston maailmaan.

valepoliisi-sipila

VALEPOLIISI, Crime Time, 2013

Kylmänä talvisunnuntaina kadulta löytyy pahoinpidelty mies. Seuraavana päivänä traktori kaivaa ammutun vainajan kinoksesta Itäkeskuksessa. Pahoinpidelty ei suostu puhumaan poliisille eikä ruumiin henkilöllisyyskään heti selviä.

Erikoinen tatuointi kuitenkin vihjaa monimutkaiseen tapaukseen. Jarkko Sipilän kolmannessatoista Takamäki-romaanissa kansainvälisen terrorismin lonkerot ulottuvat Suomeen.

Valepoliisi ilmestyi toukokuussa 2013.

suljetuin-ovin-sipilä

SULJETUIN OVIN, Crime Time, 2012

Laki ei oikeuta kostoa, eikä rikollisia tuomita vankilaan yhteiskunnan koston himossa. Mutta entä jos oikeusjärjestelmä ei toimikaan niin kuin kansalaiset uskovat? Mitä tapahtuu, jos joku ottaa lain omin käsiinsä?

Jarkko Sipilän kahdennessatoista Takamäki-dekkarissa Suljetuin ovin poliisit joutuvat keskelle katkeraa koston kierrettä, johon viranomaisetkin näyttävät sekaantuneen. Komisario Takamäenkin elämä muuttuu, kun hänen kotinsa poltetaan.

Poliisi ei olekaan enää vain asioita selvittävä puolueeton virkamies vaan osapuoli yhä kovemmaksi käyvässä taistelussa rikollisuutta vastaan.

jarkko-sipilä-muru

MURU, Crime Time, 2011

Suomalaisen dekkarin eturiviin noussut komisario Takamäki jos kuka sen tietää: aina ei tärkeää ole se, miten asiat ovat, vaan miltä ne näyttävät.

Tässä Takamäki-romaanissa tarina kietoutuu rutiinitutkinnalta näyttävän surmajutun ympärille. Todellisuudessa se on paljon monimutkaisempi vyyhti kuin miltä se alunperin päältä päin näytti.

Kun edelliset Takamäen jutut ovat käsitelleet ammattimaista ja järjestäytynyttä rikollisuutta, tässä hän saa eteensä yksittäisen, melkein tavanomaiselta näyttävän henkirikoksen, jolla on yllättäviä yhteiskunnallisia ulottuvuuksia.

jarkko-sipilä-katumurha

KATUMURHA, Gummerus, 2010

Keskellä Helsingin iltapäiväruuhkaa nahkapukuinen moottoripyöräilijä ampuu miehen avo-Mercedekseen. Poikkeuksellisen raaka teloitus haastaa Takamäen murharyhmän, sillä silminnäkijöistä huolimatta tekijää tai motiivia ei löydy.

Suhonen yrittää jäljittää epäiltyä alamaailman kautta, oppaaksi löytyy pikkurikollinen krp:n tiedottaja, joka esittäytyy Frans Ferdinandiksi.

Tapahtumat lähtevät vyörymään täysin ennakoimattomaan suuntaan. Suhonen joutuu keskelle väkivallan vyyhteä, eikä uusilta uhreilta säästytä.

jarkko-sipilä-prikaatinkosto

PRIKAATIN KOSTO, Gummerus, 2009

Pääkalloprikaatin kakkospomo Tapani Larsson vapautuu vankilasta ja panee nyrkit heilumaan järjestäessään miestensä rivejä.

Prikaatin miehet vannovat kostavansa pettäjille ja kovaa. Suhonen joutuu panemaan jälleen peliin kaikkensa ja vähän enemmän.

Luvassa on entistä synkempää ja rumempaa jälkeä, kun Sipilä iskevin lausein porautuu lukijansa selkäpiihin.

Prikaatin kosto on oma tarinansa, mutta samalla jatkoa Seinää vasten dekkarille.

jarkko-sipilä-seinää-vasten

SEINÄÄ VASTEN, Gummerus, 2008

Asumaton talo Pohjois-Helsingissä, autotallin lattialla tuntematon ruumis. Komisario Takamäen murharyhmä saa käsiinsä tapauksen, joka vaikuttaa ammattirikollisten keskinäiseltä välienselvittelyltä.

Takamäen luottopoliisi Suhonen soluttautuu alamaailmaan ja muuntautuu Suikkaseksi, aliakseksi, joka tunnetaan jo kulmakuppiloissa. Tämä Suikkanen on lahtelainen gangsteri, kouluja käymätön toiminnan mies, joka ei turhia kysele vaan ottaa vastaan keikan kuin keikan, kunhan tarpeeksi maksetaan.

Työnantajana hämäräkeikoilla toimii kylmäverinen väkivaltarikollinen, ’Mörkö’ Kylmäkoski, joka kamppailee perhevelvollisuuksien ja työvaatimusten ristipaineessa. Suhonen pääsee askel askelelta lähemmäs rikollisketjun ylintä porrasta, jopa niin lähelle, että silmukka kiristyy hänen omalla kaulallaan.

Seinää vasten on rikoskirjallisuuden hyytävä taidonnäyte. Jarkko Sipilä tavoittaa realistisissa rikosromaaneissaan yksityiskohtaisen karusti poliisin työn arjen.

jarkko-sipilä-kylmä-jälki

KYLMÄ JÄLKI, Gummerus, 2007

Jäätävä syyssade piiskaa Helsinkiä. Elinkautisvanki Timo Ruoste on saatettu vartioituna isänsä hautajaisiin. Kesken kaiken Ruoste harhauttaa yllättäen vartijan ja juoksee karkuun.

Komisario Takamäen ryhmä saa tehtäväkseen palauttaa karkurin takaisin linnaan. Ruoste ei ole ammattirikollinen vaan tuomittu vuosia sitten vaimonsa murhasta, joten hän vaikuttaa vaarattomalta ja tutkimukset etenevät raukeasti.

Pian tapauksesta alkaa kuitenkin paljastua yllättäviä asioita, ja äkkiä rutiinijuttu on sähköistynyt kilpajuoksuksi kuoleman kanssa.

Kylmä jälki on Jarkko Sipilän seitsemäs komisario Kari Takamäestä kertova rikosromaani. Koko sarjan ajan Sipilä on pyrkinyt karuun realismiin kuvatessaan poliisien työskentelyä. Äärimmäisen todenmukaista poliisin arkea edustaa myös Kylmä jälki.

jarkko-sipilä-mitään-salaamatta

MITÄÄN SALAAMATTA, Gummerus, 2006

Kokaiinikauppias on ammuttu asuntonsa eteiseen. Tappaja on saatu kiinni, mutta Takamäki on varma, että taustalta löytyy jotakin muuta.

12-vuotiaan tytön äiti naapurista on nähnyt tapauksen ja joutuu pian pelkäämään henkensä puolesta.

Kirjan teemana on todistajansuojelu ja siihen liittyvät ongelmat.

Mitään salaamatta ilmestyi kesällä 2006.  Kovakantisen voi löytää antikvariaatista, mutta kirjaa on saatavana äänikirjana ja e-kirjana.

jarkko-sipilä-likainen-kaupunki

LIKAINEN KAUPUNKI, Gummerus, 2005

Virolaisesta rekasta löytyy hiiltynyt ruumis. Tuntematon mies on murhattu heroiinilla.

Kuka on halunnut tappaa virolaisen rekkakuskin ja miksi?

Takamäen murharyhmä joutuu koville, kun juttuun nivoutuu Pääkalloprikaatin miehiä.

Dekkari ilmestyi 2005. Sen painos on kovakantisena loppu, kuten monen muunkin vanhemman Takamäen.

Kirja löytyy e-kirjana ja äänikirjana – sekä tietysti varmaankin osasta kirjastoista.

jarkko-sipilä-todennäköisin-syin

TODENNÄKÖISIN SYIN, Gummerus, 2004

Nuori arabipoika pahoinpidellään kuoliaaksi helsinkiläisessä porttikäytävässä. Kun silminnäkijältä saadaan kuvaus ”arabin näköisestä” tekijästä, rikoskomisario Kari Takamäki alkaa tutkia tapausta rasistisena rikoksena.

Tutkimuksen edetessä alkaa kuitenkin paljastua kytkentöjä kansainväliseen terrorismiin.

Maahanmuuttajien taustoja selvittäessään Takamäki joutuu törmäämään moniin ennakkoluuloihin – eikä vähiten omiinsa.

Oudot käänteet askarruttavat, eikä mikään enää olekaan niin kuin poliisit alussa olettivat. Tapaus vie Takamäen ja hänen murharyhmänsä pelon, rasismin ja terrorismin maailmaan.

KARU KEIKKA, Book Studio, 2003

Rikoskomisario Kari Takamäen vanhaa kurssikaveria on puukotettu. Sisäministeriön virkamiehen Juha Grönbergin alaston ruumis löytyy Lauttasaaresta. Ruumis on täysin alaston, jaloissa ei ole edes sukkia. Siisti pistohaava rintalastan alapuolella.

Siistin oloinen tappo ei tunnu ensin aukeavan millään, mutta naisen sormenjälki vessan pöntön alakannesta vie väkivaltatoimiston poliisit seksiravintoloista huumekämppiin, poliisijohdon avarista toimistoista median eteen myllytettäväksi.

Kuka lopulta on uhri ja kuka syyllinen? Kuka pelkää pikkuvirkamiestä? Kuka vaikenee oman talon sisällä? Voiko Takamäki luottaa edes omaan tiimiinsä?

TAPPOKÄSKY, Book Studio, 2002

Poliisin kuuntelunauhoille tallentuu ilmiselvä tappokäsky. Mutta kuka on murhaaja ja kenestä on tulossa uhri?

Rikoskomisario Kari Takamäki saa visaisen jutun selvitettäväkseen.

Kuinka estää rikos, jota ei ole vielä tapahtunut?

Tarina liikkuu niin Helsingissä kuin Espoossakin.

Tappokäsky on järjestyksessä toinen Takamäki-romaani. Kirjaa voi löytää antikvariaateista ja  kirjastoista.

Se on toki myös ilmestynyt e-kirjana ja äänikirjana.

KOSKETUSLAUKAUS, Bookstudio, 2001

Rutiiniratsiassa keskellä Helsinkiä pakettiautosta löytyy ruumis. Kun uhrin henkilöllisyys paljastuu, pääsee helvetti irti: surmattu on eduskunnan pääsihteeri Teuvo Hassinen.

Voiko Suomessa tapahtua poliittinen murha?

– Taustalla oli osin Olof Palmen murha 1986, sekä muutama 1990-luvun lopun poliittinen väkivaltatilanne, Jarkko Sipilä kertoo.

– Mietimme MTV:n uutisissa aika paljon sitä miten reagoisimme kotimaiseen poliittiseen väkivaltaan. Tästä syntyi Kosketuslaukaus.

– Kirjassa murhan uhri on eduskunnan pääsihteeri, mutta eihän sillä ollut mitään sen kanssa tekemistä, että olin saanut porttikiellon eduskuntaan syksyllä 1999, Sipilä toteaa.