Muut

LATE, Crime Time 2020

Rikostoimittaja Jarkko Sipilän toimittamassa elämäkerrassa Late Johansson kertoo matkastaan järjestäytyneen rikollisuuden pimeimpään ytimeen ja pitkästä paluustaan takaisin järjestäytyneeseen yhteiskuntaan.

Suomen pahamaineisimman rikollisjärjestön Natural Born Killersin perustajajäsen Lauri Late Johansson tuomittiin elinkautiseen vankeuteen vuonna 2002 liigasta eroon pyrkineen jäsenen murhasta. Vankeudessa Johansson tuli uskoon ja tunnusti kaksi muuta selvittämättömäksi jäänyttä henkirikosta.

Tammikuussa 2019 Helsingin hovioikeus hyväksyi Johanssonin anomuksen päästä ehdonalaiseen vapauteen. Hovioikeus katsoi vapauttamista puoltaviksi seikoiksi rikollisjärjestöstä ja sen johtajuudesta eroamisen, kahden murhan tunnustamisen, pitkäaikaisen päihteettömyyden sekä poistumislupien moitteettoman sujumisen.

Oikeus asetti vapautuspäiväksi 1. kesäkuuta 2020, jolloin Johanssonin elinkautinen vankeus on kestänyt 18,5 vuotta. Valvottuun koevapauteen Johansson pääsi syksyllä 2019.

IMMU, Bazar 2020

Cannonball-moottoripyöräkerhossa vaikuttanut Mika ”Immu” Ilmén tuomittiin huumekaupan rahoittamisesta ja järjestäytyneestä rikollisuudesta kymmeneksi vuodeksi vankeuteen vuonna 2014. Mikä sai menestyneen urheilijan ja yrittäjän pukemaan prosenttijengin liivit päälleen?

Pienestä pitäen Immu oli se, joka haettiin apuun kun tarvittiin kovuutta paikalle. Railakkaista nuoruusvuosista huolimatta Immu treenasi jatkuvasti eri kamppailulajeja ja taidot olivat tarpeen hänen pyörittäessä portsaritoimintaa Helsingin suosituimpien yökerhojen ovilla. Immu oli perustamassa CAGE-vapaaotteluorganisaatiota ja kuuluu Suomen ensimmäisiiin vapaaottelija-ammattilaisiin.

Rikostoimittaja Jarkko Sipilän toimittama kirja kertoo karusti ja kaunistelematta Immun tarinan, jossa väkivalta on aina ollut vahvasti läsnä. Se avaa ovet Helsingin yöelämän pimeisiin kulisseihin, kivikovaan vapaaottelumaailmaan, järjestäytyneen rikollisuuden syövereihin ja vankilan rankkaan arkeen.

HELSINGIN PIMEÄ PUOLI, Tammi 2018

Kaupunki on vallattu, poltettu ja pommitettu. Ihmisiä on tapettu, huijattu ja paleltunut pakkaseen. MTV:n rikostoimittajan ja dekkarikirjailija Jarkko Sipilän kirjoittama kirja kertoo kaupungin pimeän puolen tarinat: rikoksista keskustassa, kaksoismurhasta 1800-luvun Katajanokan slummissa, blineillä ja kaviaarilla herkuttelusta helsinkiläishotelleissa, kun muu kaupunki näki nälkää.

Rikostarinat ruotivat myös 2000-luvun henkirikoksia ja muun muassa sitä, mikä sai suojelupoliisin salaamaan ranskalaisterroristin pidätykseen vuonna 1981. Sata pahaa paikkaa on sijoitettu kaupungin kartalle. Kirja on julkaistu myös englanniksi: Dark side of Helsinki.

elämäni-gangsterina

ELÄMÄNI GANGSTERINA : CANNONBALLIN SISÄPIIRILÄISEN MUISTELMAT, Crime Time, 2016

Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen Marko Lönnqvistin muistelmat.

2016 ilmestynyt kirja on ennennäkemätön kertomus liivijengien salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta.

”Tämä kirja on tositarina espoolaisen pojan kehityksestä junnugangstasta täysveriseksi rosvoksi. Työnimenä oli Elämäni gangsterina. Älä pelästy. En ole tullut uskoon. En saarnaa mistään vaan kerron asioista, niin kuin ne itse koin.”, Marko Lönnqvist kuvaa esipuheessaan.

Marko Lönnqvist kuoli 2018.

rahan-metsastajat-sipila

RAHAN METSÄSTÄJÄT, Crime Time, 2013

Rahan metsästäjät on New Yorkin Wall Streetille sijoittuva kansainvälinen jännityskertomus siitä, mihin pidäkkeetön voittojen tavoittelu voi johtaa ja miten kylmäverisiä ihmisiä pankkimaailman
huipulla liikkuu.

Suomalaisen dekkarikirjailijan Jarkko Sipilän ja yhdysvaltalaisen sijoitusmeklarin Scott Stevensonin yhdessä kirjoittama dekkari julkaistaan samaan aikaan Suomessa ja USA:ssa.

Erikoista kirjoissa on se, että suomenkielinen ja englanninkielinen eivät ole yhteneviä tarinan loppuosiltaan.

jarkko-sipilä-ei-vasikka-käskien-laula

Ei VASIKKA KÄSKIEN LAULA, Crime Time, 2012

Novellikokoelma.

Ataripoliisi Suhonen Lontoossa.

Kirjailija Kajasteen uskomaton esikoisteos.

Talousrikollinen Svanströmin kotiinpaluu.

Komisario Takamäki pankkiryöstäjän perässä jouluaattona.

Siinä tämän rikosnovellikokoelman tarinoiden aiheita. Nimitarina Ei vasikka käskien laula julkaistiin aikanaan Aamulehden ja muiden Alma-median lehtien kesädekkarina.

Kaikissa novelleissa näkyy Sipilän tavaramerkki, realistinen ja tarkka alamaailman kuvaus loppukoukkua, yllättävää loppuratkaisua unohtamatta.

jarkko-sipilä-pahapahatyttö

PAHA PAHA TYTTÖ, Crime Time, 2010

Jarkko Sipilän ja Harri Nykäsen yhdessä kirjoittama Paha paha tyttö pyörittää kovaa kovaa peliä. Se panee vanhat kaveruussuhteet ja alamaailman ikiaikaiset kunniasäännöt koetukselle.

Julkisuudessa marinoitu huippujohtaja Sebastian Virta juhlii loistohotellissa kokaiinin ja prostituoitujen voimin nimitystään kansainväliseen pankkiin.
Yksi naisista päätyy sairaalaan ja huumenuuskaus matkapuhelinvideolle.

Vääriin käsiin joutunut nauhoitus tuo alamaailman torpedo Raidin Helsinkiin, pakottaa komisariot Janssonin ja Takamäen yhteistyöhön sekä vie ataripoliisi Suhosen moottoripyöräjengin jäljille. Kuviota sekoittaa niin pornokauppias Sundman kuin rikosten maailmasta eroon pyrkivä Suhosen lapsuudenkaveri Salmela.

jarkko-sipilä-veri-luottoa-lisaa

VERI LUOTTOA LISÄÄ, Vakka & Kansi, 2010

Minikokoinen novelli. On kaksi miestä ja laaja manner. Mukaan kuvioihin tulee vilppi, jota ei voi enää perua. Mutta veri – se lisää luottoa.

Kyse on tulitikkuaskin kokoisesta minikirjasta eli käytännössä novellista.

Kustantaja hahmotteli aikanaan, että minikirjat voisivat nousta suosituiksi esimerkiksi junamatkustajien keskuudessa.

Minikirjojen suosio jäi vähäiseksi.

Kulmapubin koktaili, Taskukirja Loisto, 1999

Vuonna 1999 julkaistu Kulmapubin koktaili on novellikokoelma.

Seitsemässätoista novellissa päähenkilöinä on sekä rikollisia että poliiseja. Mukana on niin tavallisia kansalaisia kuin kovia ammattirikollisia.

Osa näistä kertomuksista perustuu aikanaan Yleisradiossa julkaistuihin rikoskuunnelmiin, joita HS:n rikostoimittajat Harri Nykänen, Jouni Mölsä ja Jarkko Sipilä kirjoittivat.

Kuunnelmat esitti radioteatteri.

jarkko-sipilä-koukku

KOUKKU, Book Studio, 1996

Koukku oli Jarkko Sipilän esikoisdekkari, joka julkaistiin 1996.

Teoksessa vastikään rikospoliisiin päässyt Juha Raivio setvii epämääräistä poliisimurhaa. Kiero poliisi tapetaan Helsinginkadulla kesken kapakkakierroksen.

Kaksi tappajaa pakenee lahjotun vartijan avulla Sörnäisten vankilasta.

Miten nämä kaksi tapahtumaa liittyvät toisiinsa vai liittyvätkö? Raivion mielestä kyllä mutta hän ei millään lailla saa palapelin paloja loksahtamaan paikoilleen.

Sipilä tarjosi aikanaan käsikirjoitusta WSOY:lle, Otavalle, Tammelle ja Gummerukselle. Yksikään ei tekstiä kelpuuttanut ja se päätyi pienemmälle Book Studio -kustantamolle.